Saturday, December 5, 2009


Tarbiah Melahirkan Mukmin Mujahid
Tarbiyah (pendidikan) Islamiyah bukan sekadar membentuk seseorang itu menjadi mukmin untuk dirinya, beramal dan bertaqwa seorang diri sahaja. Bahkan ia bertujuan melahirkan mukmin yang sedia berkhidmat, memberi sumbangan kepada Islam dan berjihad pada jalan Allah SWT.
Rasulullah SAW mendidik para sahabatnya sehingga menjadi mujahid yang kukuh iman mereka, sentiasa bersedia untuk berkorban dan berjihad pada jalan Allah. Apabila Islam berhajat kepada kerja dakwah, maka tampillah para da'i yang jujur, berani dan sabar menyampaikan risalah Islam melalui lisan dan contoh yang baik. Apabila Islam memerlukan pengorbanan harta benda, maka tampillah sahabat yang mempunyai harta kekayaan menyerahkan harta benda mereka kepada Rasulullah SAW dengan penuh keredhaan tanpa bakhil, seperti Abu Bakar al-Siddiq, Umar al-Khattab, Uthman Ibn Affan dan Abdul Rahman al-'Auf.
Semua ini adalah peribadi yang lahir hasil daripada tarbiyah imaniyah yang berjalan di dalam madrasah Rasulullah SAW. Didikan Rasulullah SAW bukan untuk melahirkan ahli falsafah atau kumpulan sufi yang asyik dengan riadah ruhiyah semata-mata tanpa menghiraukan tipudaya musuh yang ingin menghancurkan Islam. Rasulullah SAW pernah menegur seorang lelaki yang ingin mengasingkan diri untuk beribadah dan meninggalkan jihad. Kata Rasulullah SAW kepada lelaki itu;
"Jangan kamu lakukan demikian. Sesungguhnya tegak seseorang kamu di jalan Allah (berjihad) adalah lebih utama daripada ia sembahyang dirumahnya selama 70 tahun. Apakah kamu tidak suka Allah mengamponkan kamu serta memasukkan kamu ke dalam syurga? Berjihadlah pada jalan Allah. Sesiapa yang berperang pada jalan Allah di atas belakang unta , maka wajiblah baginya syurga" (Hadis riwayat At-Tarmizi).
Hasan al-Banna pernah menyebutkan:
'Jihad adalab fardu yang berjalan terus sampai hari kiamat."
Sabda Rasuluilah SAW:
"Barangsiapa mati padahal dia tidak berjihad dan tidak pernah berniat berjihad, maka matinya seperti mati jahiliyah.'
Serendah-rendah tingkat iihad itu ialah dengan cara membantah di dalam hati, dan setinggi-tingginya ialah perang fi sabilillah kerana kebenaran. Di antara kedua-dua tingkatan itu terdapat cara-cara jihad yang lain seperti berjihad dengan lidah, berjihad dengan pena, jihad ekonomi, berjihad dengan tangan dan bejihad dengan cara berani bercakap benar di hadapan raja yang zalim. Semua sifat dan tingkatan jihad tersebut akan lahir melalui proses Tarbiyah lmaniyah, lnsyaallah.
Proses Tarbiyah mesti berterusan
Proses Tarbiyah lmaniyah mestilah berterusan, tidak boleh diabaikan atau dihentikan separuh jalan atau ditamatkan. Silibusnya mencakupi sepanjang hayat seorang muslim.
Menurut Al Syekh Mustafa Masyur bahawa Tarbiyah dan pembersihan jiwa diumpamakan seperti makanan dan siraman bagi pokok yang disemai atau ditanam. Jika pokok tidak dibajai dan disirami sentiasa, maka ia akan layu dan kering. la akan terus hidup subur jika dibajai dan disirami. Demikianiah manusia. Hidup sebenarnya bagi individu atau jemaah adalah kerana adanya iman. Hidup manusia sebenarnya adalah hidup hatinya dengan keimanan bukan hidup jasad yang akan fana. Iman di dalam hati itulah yang akan melahirkan kehidupan yang bermakna. Hati perlu digilap seialu kerana ia mungkin berkarat. Rasuluilah SAW bersabda yang bermaksud:
"Sesunggubnya hati manusia itu berkarat seperti berkaratnya besi. Sababat-sababat bertanya: Apakah pengilapnya wahai Rasulullah?. Rasulullah menerangkan: membaca Al Quran dan mengingati maut (mati).' (HR Al Baibaqi)
lman yang berada dalam iiwa manusia sentiasa terdedah kepada kelunturan dan kelemahan kerana dijangkiti oleh berbagai penyakit seperti kesibukan urusan duniawi, dan lain-lain. Oleh itu kita perlu banyak memohon pertolongan kepada Allah SWT dengan sentiasa memperbaharui keimanan kita. Sabda Rasuluilah SAW:
"Sesungguhnya iman itu boleb lusuh seperti lusuhnya pakaian, maka bendaklah kamu memobon doa kepada Allah SWT supaya diperbaharui keimanan itu di dalam jiwa kamu.' (HR Al Hakim dan At Tabrani)
Faktor kejayaan Tarbiyah lslamiyah
Dr. Yusuf AI Qardhawi dalam bukunya, telah menjelaskan bahawa di sana ada beberapa faktor yang membantu menjayakan Tarbiyah lslamiyah, antaranya :
i. Keyakinan sepenuhnya bahawa tarbiyah adalah satu-satunya wasilah yang paling berkesan untuk merubah masyarakat, melahirkan rijal don seterusnya mencapai kejayaan. Melalui tarbiyahlah Rasuluilah SAW berjaya membentuk generasi rabbani sebagai contoh yang sukar ditandingi.
Jalan Tarbiyah adalah jalan yang jauh, jalan yang sukar dan jalan yang bertahap-tahap. Sedikit sekali yang mampu mengharungi jalan ini, tapi ianya satu-satunya jalan untuk sampai kepada kejayaan.
ii. Hanya Tarbiyah Islam yang mempunyai manhaj dan matlamat, lengkap dalam semua aspek dan jelas dari segi sumber, proses don perancangannya.
iii. Tarbiyah lslamiyah mampu mewujudkan suasana masyarakat yang harmoni. Suasana ini membantu setiap anggota masyrakat hidup secara Islam. Masyarakat dididik tentang cara memberi tunjuk ajar, cara bersimpati, memberi pertolongan dan sebagainya. Setiap anggota merasa sedikit dengan dirinya dan merasa banyak denga
n sahabat. Dia merasa lemah bila bersendirian dan merasa kuat dengan berjemaah.
iv. Adanya pemimpin yang bersifat pendidik dengan fitrah yang Allah anugerahkan kepadanya. Pengetahuan dan pengalamannya menjadikan Tarbiyahnya lahir daripada hati sanubari yang bersih dan ikhlas kerana Allah SWT semata-mata. Setiap perkataan yang keluar dari hati akan masuk ke hati-hati yang lain tanpa sekatan. Perkataan yang hanya lahir dari lidah semata-mata tidak akan mampu melewati telinga pun. Perpatah ada menyatakan: "Orang yang kehilangan sesuatu benda nescaya ia tidak akan dapat memberikannya. "
v. Mempunyai pendidik-pendidik yang ikhlas, berwibawa dan beramanah mengikut jalan pemimpin agong Muhammad SAW. Tidaklah dimaksudkan pendidik di sini mereka yang keluar dari pusal-pu
sat pengajian tinggi dalam bidang tarbiyah atau pendidikan, dengan ijazah masters atau PhD. Yang dimaksud dengan pendidik di sini ialah mereka yang mempunyai keimanan yang tinggi, kerohanian yang kuat, jiwa yang bersih, kemahuan yang kental, simpati yang luas dan kewibawaan yang memberi kesan kepada orang lain. Dia mungkin seorang jurutera atau seorang pegawai biasa atau seorang peniaga atau seorang buruh yang tidak ada kaitan dengan prinsip-prinsip atau
sistem pendidikan.
vi. Menggunakan berbagai-bagai wasilah seperti kegiatan-kegiatan di dalam halaqah, usrah-usrah, seminar, pengajian ilmu, diskusi, dialog dan katibah-katibah yang dijuruskan ke arah matlamat pembangunan insan muslim yang soleh dan sempurna.
PENUTUP
Menjadikan Islam sebagai satu alternatif penyelesaian kepada masalah umat manusia mestilah lahir daripada keyakinan yang berteraskan
keimanan, bukan disebabkan kegagalan sistem sistem lain. Islam hanya boleh memainkan peranannya untuk menyelesaikan masalah manusia apabila ianya diambil secara syumul dalam bentuk konkrit. Oleh itu setiap pekerja (amilin) Islam mestilah dibentuk dan diproses berteraskan aqidah tauhid yang bersumberkan daripada Al Quran dan Sunnah Rasulullah SAW. Islam tidak akan dapat dibangunkan tanpa rijal (pahlawan). Rijal tidak dilahirkan tanpa melalui proses Tarbiyah. Dan Tarbiyah tidak akan memberi sebarang kesan tanpa penglibatan dan penghayatan yang bersungguh-sungguh daripada setiap individu. Adalah menjadi harapan dan keyakinan setiap muslim bahawa masa depan adalah milik Islam.


Diceritakan oleh Umar Telmasani ( mantan Mursyidul Am Ikhwan Muslimim ).
" Suatu hari kami ( bersama Hassan Al bana ) keluar berdakwah di suatu tempat yang jauh. Disebabkan kelelahan, mereka menginap di sebuah hotel. Umar Telmasani baru nak melelapkan mata, Ustaz Hassan Albana memanggilnya perlahan "Umar, dah tidur ke?". Umar menjawab " belum lagi ".

Tak lama kemudian Ustaz Hassan Albana memanggilnya lagi, " Umar dah tidur ke?". Umar menjawab "belum lagi".

Tak lama kemudian Ustaz Hassan bertanya lagi, untuk mempastikan kawannya Umar dah tidur ke belum. Umar mengatakan, disebabkan ia dah malas nak menjawab, ia diam saja.
Barangkali, Ustaz Hassan menyangka Umar sudah tidur, Ustaz Hassan telah bangun perlahan-lahan dan kedengaran beliau mengambil wudhu, dengan curahan air yang sangat perlahan. Mungkin beliau bimbang akan mengejutkan Umar yang dianggap sedang tidur.
Dan Ustaz Hassan solat malam beberapa rakaat. Hebatnya pemimpin yang besar ini.

Demikian diceritakan Umar dalam teksnya.


SEPERTI YG TELAH KITA LIHAT:

ADA SEORANG LELAKI PERGI KE KEDAI GUNTING RAMBUT UTK MENGGUNTING RAMBUT
DAN JANGGUTNYA. APABILA BARBER ITU MEMULAKAN TUGASNYA, MEREKA PUN
BERBORAK DAN BERCAKAP MENGENAI BYK PERKARA.TAPI BILA MEREKA MULA
BERBICARA MENGENAI ALLAH, BARBER ITU PUN BERKATA,'' SAYA TAK PERCAYA
ALLAH ITU WUJUD.''

''KENAPA KAMU KATA BEGITU?'' TANYA SI LELAKI TADI.

'' CUBA KAMU KELUAR DI TGH JLN ITU DAN TUNJUKKAN PD SAYA BAHAWA ALLAH
ITU WUJUD. KALAU BETUL ALLAH WUJUD, KENAPA RAMAI SGT ORG SAKIT KAT LUAR
TU?KENAPA MASIH ADA KANAK2 YG TERBIAR? KALAU BETUL ALLAH WUJUD, DAH
TENTU TIADA KESAKITAN DAN KEPERITAN HIDUP DLM DUNIA NI. SAYA X DPT
BAYANGKAN ALLAH YG MAHA PENYAYANG BOLEH MEMBENARKAN SEMUA INI BERLAKU''.

SI LELAKI ITU PUN BERFIKIR SEJENAK. TAPI DIA TIDAK MEMBERI SEBARANG
JAWAPAN KERANA TIDAK MAHU MEMULAKAN PERTENGKARAN. SELEPAS BARBER ITU
MENGHABISKAN TUGASNYA, SI LELAKI TADI PUN PERGI.

SELEPAS BEBERAPA LANGKAH,SI LELAKI TADI TERNAMPAK SEORG LELAKI BERAMBUT
PANJANG, SELEKEH, KOTOR DAN JANGGUT TIDAK TERURUS. SI LELAKI TADI PUN
BERPATAH BALIK DAN PERGI SEMULA KE KEDAI GUNTING RAMBUT TADI DAN
BERKATA,'' KAMU TAHU TAK YG SBNRNYE BARBER JGK TIDAK WUJUD?''

''KENAPA KAMU KATA MCM TU? SEDANGKAN SAYA BARU SAJE GUNTING RAMBUT KAMU
TADI''..KATA BARBER.

''TIDAK!'' KATA SI LELAKI TADI.''KALAU BARBER WUJUD, DAH TENTU TIDAK
ADA ORG YG BERAMBUT PANJANG TIDAK TERURUS DAN KOTOR SERTA JANGGUT YG
PANJANG DAN KOTOR MCM LELAKI DI TEPI JALAN ITU''.

''AH! BARBER MMG WUJUD! LELAKI TU JADI MCM TU SBB DIA TIDAK DTG PADA
SAYA UTK MENGGUNTING RAMBUTNYE!'' KATA BARBER.

''TEPAT SEKALI!''. KATA SI LELAKI TADI.

''THAT'S THE POINT!. ALLAH JGK WUJUD. ITULAH YG TERJADI (KEPERITAN &
PENDERITAAN) JIKA MANUSIA TIDAK MENGINGATINYA DAN KEMBALI PADANYA UTK MEMOHON PERTOLONGAN. ''


CERMIN DIRI KITA....!!!

1. Senyum itu tanda kemesraan, diberi kepada manusia dianggap sedekah. Ketawa itu lambang kelalaian. Selalu dilakukan hati akan mati. Dibuat di hadapan manusia menghilangkan maruah diri.

2. Setiap kesalahan yang dilakukan jadikanlah pengajaran, insaflah ini tanda kelemahan diri, kesalilah keterlanjuran itu dan berazamlah tidak mengulanginya lagi.

3. Syukur nikmat dan sabar di dalam ujian amat mudah diucapkan tetapi amat sulit dilaksanakan.

4. Kesenangan dan kemewahan selalunya membawa kepada kesombongan dan kelalaian. Kesusahan dan penderitaan itu, selalunya membawa kekecewaan dan putus asa, kecuali orang yang mukmin.

5. Di antara tanda-tanda orang-orang yang sombong itu cepat melahirkan sifat marah, suka memotong percakapan orang, suka bermujadalah (bertegang leher), nampak di mukanya rasa tidak senang jika ada orang yang lebih darinya di satu majlis, bercakap meninggikan suara, pantang ditegur, tidak ada tanda-tanda kesal di atas kesalahan.

6. Orang yang sudah hilang sifat marah (dayus), cepat melahirkan sifat marah (lemah mujahadah). Orang yang ada sifat marah tapi dapat disembunyikan kecuali di tempat-tempat yang munasabah inilah manusia normal.

7. Tahu diri kita hamba, itu adalah ilmu, merasa diri kita hamba, itu penghayatan, yang kedua inilah akan lahir sifat tawaduk, malu, khusyuk, takut, hina dan lain-lain lagi sifat kehambaan.

8. Jika kita mengingati dosa, kita tidak nampak lagi kebaikan kita, apatah lagi untuk dibanggakan.

9. Lahirkan kemesraan kita sesama manusia kerana itu adalah haknya tapi jangan putus hati kita dengan ALLAH, ini adalah hak-NYA pula.

10. Apabila rasa senang dengan pujian, rasa sakit dengan kehinaan menunjukkan kita ada kepentingan peribadi, tanda kita tidak ikhlas membuat kebaikan.


Pernah satu ketika, sedang Rasulullah berkumpul di dalam satu majlis bersama para sahabat, tiba-tiba bergenang air mata Baginda Rasulullah s.a.w. Para sahabat gelisah melihat sesuatu yang tidak mereka senangi di wajah Rasulullah. Bila ditanyakan oleh Saidina Abu Bakar, baginda mengatakan bahawa baginda terlalu merindui umatnya di akhir zaman yang disebut–sebut sebagai ikhwannya. Para sahabat merasa iri hati, hinggakan Saidina Abu Bakar bertanya, “Bukankah kami ini ikhwanmu?". "Tidak, Abu Bakar. Kamu semua adalah sahabat-sahabatku.", kata Rasulullah.

Ikhwanku itu, menurut Rasulullah s.a.w, "Mereka adalah yang belum pernah melihatku, tetapi mereka beriman dan mencintaiku. Aku sangat rindu untuk bertemu mereka."

Assalam Mu'alaikum Wbrth!!! Sahabat
semua...bacalah....

Ya Allah... takutnyer... bacelah sampai habis.. skjap jer..x smp 5 minit..pun!!!

YA ALLAH YA RAHMAN YA RAHIM,
lindunglilah dan peliharakanlah kami,kedua ibubapa kami, isteri kami, anak-anak kami, kaum keluarga kami & semua orang Islam dari azab seksa api nerakaMu YA ALLAH.

Sesungguhnya kami tidak layak untuk menduduki syurgaMu YA ALLAH, namun tidak pula kami sanggup untuk ke nerakaMu YA ALLAH.

Ampunilah dosa-dosa kami, terimalah taubat kami dan terimalah segala ibadah dan amalan kami dengan RAHMATMU YA ALLAH......AMIN.....


.: Luasnya Neraka :.

Yazid Arraqqasyi dari Anas bin Malik ra. berkata: Jibrail datang kepada Nabi saw pada waktu yg ia tidak biasa datang dalam keadaan berubah mukanya,

maka ditanya oleh nabi s.a.w.: 'Mengapa aku melihat kau berubah muka?'

Jawabnya: 'Ya Muhammad, aku dating kepadamu di saat Allah menyuruh supaya
dikobarkan penyalaan api neraka, maka
tidak layak bagi orang yg mengetahui
bahawa neraka Jahannam itu benar, dan
siksa kubur itu benar, dan siksa Allah
itu terbesar untuk bersuka-suka
sebelum ia merasa
aman dari padanya.'

Lalu nabi s.a.w. bersabda: 'Ya
Jibrail, jelaskan padaku sifat
Jahannam.'

Jawabnya: 'Ya. Ketika Allah menjadikan
Jahannam, maka dinyalakan selama
seribu tahun, sehingga merah, k emud
ian dilanjutkan seribu tahun sehingga
putih, k emud ian seribu tahun
sehingga hitam, maka ia hitam gelap,
tidak pernah padam nyala dan baranya.
Demi Allah yg mengutus engkau dengan
hak, andaikan terbuka sebesar lubang
jarum nescaya akan dapat membakar
penduduk dunia semuanya kerana
panasnya.

Demi Allah yg mengutus engkau dengan
hak, andaikan satu baju ahli neraka
itu digantung di antara langit dan
bumi nescaya akan mati penduduk bumi
kerana panas dan basinya.

Demi Allah yg mengutus engkau dengan
hak, andaikan satu pergelangan dari
rantai yg disebut dalam Al-Quran itu
diletakkan di atas bukit, nescaya akan
cair sampai ke bawah
bumi yg ke tujuh.

Demi Allah yg mengutus engkau dengan
hak, andaikan seorang di hujung barat
tersiksa, nescaya akan terbakar orang-
orang yan g di hujung timur kerana
sangat panasnya, Jahannam itu sangat
dalam dan perhiasannya besi dan
minumannya air panas campur nanah dan
pakaiannya potongan-potongan api.

Api neraka itu ada tujuh pintu, tiap-
tiap pintu ada bahagiannya yan g
tertentu dari orang laki-laki dan
perempuan.'

Nabi s.a.w. bertanya: 'Apakah pintu-
pintunya bagaikan pintu-pintu rumah
kami?'

Jawabnya: 'Tidak, tetapi selalu
terbuka, setengahnya di
bawah dari lainnya, dari pintu ke
pintu jarak perjalanan 70,000 tahun,
tiap pintu lebih panas dari yan g lain
70 kali ganda.' (nota kefahaman: iaitu
yg lebih bawah lebih panas)

Tanya Rasulullah s.a.w.: 'Siapakah
penduduk masing-masing pintu?'
Jawab Jibrail:
'Pintu yg terbawah untuk orang-orang
munafik, dan orang-orang yg kafir
setelah diturunkan hidangan mukjizat
nabi Isa a.s. serta keluarga Fir'aun
sedang namanya Al-Hawiyah.
Pintu kedua tempat orang-orang
musyrikin bernama Jahim,

Pintu ketiga tempat orang shobi'in
bernama Saqar.

Pintu ke empat tempat Iblis dan
pengikutnya dari kaum majusi bernama
Ladha,

Pintu kelima orang yahudi bernama
Huthomah.

Pintu ke enam tempat orang nasara
bernama Sa'eir.'

K emud ian Jibrail diam segan pada
Rasulullah s.a.w. sehingga
ditanya: 'Mengapa tidak kau terangkan
penduduk pintu ke tujuh?'

Jawabnya: 'Di dalamnya orang-orang yg
berdosa besar dari ummatmu yg sampai
mati belum sempat bertaubat.'

Maka nabi s.a.w. jatuh pingsan ketika
mendengar keterangan itu, sehingga
Jibrail meletakkan kepala nabi s.a.w.
di pangkuannya sehingga sedar kembali
dan

sesudah sadar nabi saw bersabda: 'Ya
Jibrail, sungguh besar kerisauanku dan
sangat sedihku, apakah ada seorang
dari ummat ku yan g akan masuk ke
dalam neraka?'

Jawabnya: 'Ya, iaitu orang yg berdosa
besar dari ummatmu.'

K emud ian nabi s.a.w. menangis,
Jibrail juga menangis, k emud ian nabi
s.a.w. masuk ke dalam rumahnya dan
tidak keluar kecuali untuk sembah yan
g k emud ian kembali dan tidak
berbicara dengan orang dan bila sembah
yan g
selalu menangis dan minta kepada Allah.
(dipetik dari kitab 'Peringatan Bagi
Yg Lalai')

Dari Hadith Qudsi: Bagaimana kamu
masih boleh melakukan maksiat
sedangkan kamu tak dapat bertahan
dengan panasnya terik matahari Ku.

Tahukah kamu bahawa neraka jahanamKu
itu:

1. Neraka Jahanam itu mempunyai 7
tingkat

2. Setiap tingkat mempunyai 70,000
daerah

3. Setiap daerah mempunyai 70,000
kampung

4. Setiap kampung mempunyai 70,000
rumah

5. Setiap rumah mempunyai 70,000 bilik

6. Setiap bilik mempunyai 70,000 kotak

7. Setiap kotak mempunyai 70,000
batang pokok zarqum

8. Di bawah setiap pokok zarqum
mempunyai 70,000 ekor
ular

9. Di dalam mulut setiap ular yan g
panjang 70 hasta
mengandungi lautan racun yan g hitam
pekat.

10. Juga di bawah setiap pokok zarqum
mempunyai
70,000 rantai

11. Setiap rantai diseret oleh 70,000
malaikat


Mudah-mudahan ini dapat menimbulkan
keinsafan kepada kita
semua.....Wallahua'lam.


Al-Quran Surah Al- Baqarah Ayat 159

Sesungguhnya orang-orang yan g
menyembunyikan apa yan g telah Kami
turunkan dari keterangan-keterangan
dan petunjuk hidayat, sesudah Kami
terangkannya kepada manusia di dalam
Kitab Suci, mereka itu dilaknat oleh
Allah dan dilaknat oleh sekalian
makhluk.


Dari Abdullah bin 'Amr R.A,


Rasulullah S.A.W bersabda:'
Sampaikanlah pesanku biarpun satu
ayat..

SEPULUH ORANG YANG MAYATNYA TIDAK
BUSUK DAN TIDAK REPUT DI HARI QIAMAT
KELAK!!!

Disebutkan di dalam satu riwayat,
bahawasanya apabila para makhluk
dibangkitkan dari kubur, mereka
semuanya berdiri tegak di kubur masing-
masing selama 44 tahun UMUR AKHIRAT
dalam keadaan TIDAK MAKAN dan TIDAK
MINUM, TIDAK DUDUK dan TIDAKBERCAKAP.

Bertanya orang kepada Rasulullah
saw : 'Bagaimana kita dapat mengenali
ORANG-ORANG MUKMIN kelak di hari
qiamat?'

Maka jawabnya Rasulullah saw 'Umatku
dikenali kerana WAJAH mereka putih
disebabkan oleh WUDHU'.' Bila qiamat
datang maka malaikat datang ke kubur
orang mukmin sambil membersihkan debu
di badan mereka KECUALI pada tempat
sujud. Bekas SUJUD tidak dihilangkan.

Maka memanggillah dari zat yan g
memanggil. Bukanlah debu 'itu dari
debu kubur mereka, akan tetapi debu
itu ialah debu KEIMANAN' mereka. Oleh
itu tinggallah debu itu sehingga
mereka melalui titian' Siratul
Mustaqim dan memasuki Alam SYURGA,
sehingga setiap orang melihat para
mukmin itu mengetahui bahawa mereka
adalah pela yan Ku dan hamba-hamba Ku.

Disebutkan oleh hadith Rasulullah saw
bahawa sepuluh orang yan g mayatnya
TIDAK BUSUK dan TIDAK REPUT dan akan
bangkit dalam tubuh asal diwaktu
mati :-
1. Para Nabi
2 Para Ahli Jihad
3. Para Alim Ulama
4. Para Syuhada
5. Para Penghafal Al Quran
6. Imam atau Pemimpin yan g Adil
7. Tukang Azan
8. Wanita yan g mati kelahiran/beranak
9. Orang mati dibunuh atau dianiaya
10. Orang yan g mati di siang hari
atau di malam Jumaat jika mereka
itu dari kalangan orang yan g beriman.

Didalam satu riwayat yan g lain dari
Jabir bin Abdullah ra sabda Rasulullah
saw: Apabila datang hari QIAMAT dan
orang-orang yan g berada di dalam
kubur dibangkitkan maka Allah swt
memberi wahyu kepada Malaikat Ridhwan:
' Wahai Ridhwan, sesungguhnya Aku
telah mengeluarkan hamba-hamba Ku
berpuasa ( Ahli Puasa ) dari kubur
mereka di dalam keadaan letih dan
dahaga. Maka ambillah dan berikan
mereka segala makanan yan g digoreng
dan buah-buahan SYURGA. '

Maka Malaikat Ridhwan menyeru, wahai
sekelian kawan-kawan dan semua anak-
anak yan g belum baligh, lalu mereka
semua datang dengan membawa dulang
dari nur dan berhimpun dekat Malaikat
Ridhwan bersama dulang yan g penuh
dengan buahan dan minuman yan g lazat
dari syurga dengan sangat banyak
melebihi daun-daun kayu di bumi.

Jika Malaikat Ridhwan berjumpa mukmin
maka dia memberi makanan itu kepada
mereka sambil mengucap sebagaimana yan
g difirman oleh Allah swt di dalam
Surah Al-Haqqah bermaksud :
'Makan dan minumlah dengan sedap
disebabkan AMAL yan g telah kamu
kerjakan pada HARI yan g telah LALU
itu.'

* Tolong sebarkan kisah ini kepada
saudara Islam yan g lain.

Ilmu yan g bermanfaat ialah salah satu
amal yan g berkekalan bagi orang yan g
mengajarnya meskipun dia sudah mati. '
Dan ( ingatlah ) Allah sentiasa
mengetahui dengan mendalam akan apa
jua yan g kamu lakukan.' Surah Al-
Baqarah : 237

Untuk renungan dan amalan bersama ..

DOA IKAN NUN
============
'LAA ILAHA ILLA ANTA SUBHANAKA INNI
KUNTU MINALZHAALIMIIN'

________________________________________
Be a better friend, newshound, and know-it-all with Yahoo! Mobile. Try it now.
Pernah satu ketika, sedang Rasulullah berkumpul di dalam satu majlis bersama para sahabat, tiba-tiba bergenang air mata Baginda Rasulullah s.a.w. Para sahabat gelisah melihat sesuatu yang tidak mereka senangi di wajah Rasulullah. Bila ditanyakan oleh Saidina Abu Bakar, baginda mengatakan bahawa baginda terlalu merindui umatnya di akhir zaman yang disebut–sebut sebagai ikhwannya. Para sahabat merasa iri hati, hinggakan Saidina Abu Bakar bertanya, “Bukankah kami ini ikhwanmu?". "Tidak, Abu Bakar. Kamu semua adalah sahabat-sahabatku.", kata Rasulullah.

Ikhwanku itu, menurut Rasulullah s.a.w, "Mereka adalah yang belum pernah melihatku, tetapi mereka beriman dan mencintaiku. Aku sangat rindu untuk bertemu mereka."
[7:01:16 PM] - Mi$s LienA- says: LUASNYA NERAKA


Assalam Mu'alaikum Wbrth!!! Sahabat
semua...bacalah....

Ya Allah... takutnyer... bacelah sampai habis.. skjap jer..x smp 5 minit..pun!!!

YA ALLAH YA RAHMAN YA RAHIM,
lindunglilah dan peliharakanlah kami,kedua ibubapa kami, isteri kami, anak-anak kami, kaum keluarga kami & semua orang Islam dari azab seksa api nerakaMu YA ALLAH.

Sesungguhnya kami tidak layak untuk menduduki syurgaMu YA ALLAH, namun tidak pula kami sanggup untuk ke nerakaMu YA ALLAH.

Ampunilah dosa-dosa kami, terimalah taubat kami dan terimalah segala ibadah dan amalan kami dengan RAHMATMU YA ALLAH......AMIN.....


.: Luasnya Neraka :.

Yazid Arraqqasyi dari Anas bin Malik ra. berkata: Jibrail datang kepada Nabi saw pada waktu yg ia tidak biasa datang dalam keadaan berubah mukanya,

maka ditanya oleh nabi s.a.w.: 'Mengapa aku melihat kau berubah muka?'

Jawabnya: 'Ya Muhammad, aku dating kepadamu di saat Allah menyuruh supaya
dikobarkan penyalaan api neraka, maka
tidak layak bagi orang yg mengetahui
bahawa neraka Jahannam itu benar, dan
siksa kubur itu benar, dan siksa Allah
itu terbesar untuk bersuka-suka
sebelum ia merasa
aman dari padanya.'

Lalu nabi s.a.w. bersabda: 'Ya
Jibrail, jelaskan padaku sifat
Jahannam.'

Jawabnya: 'Ya. Ketika Allah menjadikan
Jahannam, maka dinyalakan selama
seribu tahun, sehingga merah, k emud
ian dilanjutkan seribu tahun sehingga
putih, k emud ian seribu tahun
sehingga hitam, maka ia hitam gelap,
tidak pernah padam nyala dan baranya.
Demi Allah yg mengutus engkau dengan
hak, andaikan terbuka sebesar lubang
jarum nescaya akan dapat membakar
penduduk dunia semuanya kerana
panasnya.

Demi Allah yg mengutus engkau dengan
hak, andaikan satu baju ahli neraka
itu digantung di antara langit dan
bumi nescaya akan mati penduduk bumi
kerana panas dan basinya.

Demi Allah yg mengutus engkau dengan
hak, andaikan satu pergelangan dari
rantai yg disebut dalam Al-Quran itu
diletakkan di atas bukit, nescaya akan
cair sampai ke bawah
bumi yg ke tujuh.

Demi Allah yg mengutus engkau dengan
hak, andaikan seorang di hujung barat
tersiksa, nescaya akan terbakar orang-
orang yan g di hujung timur kerana
sangat panasnya, Jahannam itu sangat
dalam dan perhiasannya besi dan
minumannya air panas campur nanah dan
pakaiannya potongan-potongan api.

Api neraka itu ada tujuh pintu, tiap-
tiap pintu ada bahagiannya yan g
tertentu dari orang laki-laki dan
perempuan.'

Nabi s.a.w. bertanya: 'Apakah pintu-
pintunya bagaikan pintu-pintu rumah
kami?'

Jawabnya: 'Tidak, tetapi selalu
terbuka, setengahnya di
bawah dari lainnya, dari pintu ke
pintu jarak perjalanan 70,000 tahun,
tiap pintu lebih panas dari yan g lain
70 kali ganda.' (nota kefahaman: iaitu
yg lebih bawah lebih panas)

Tanya Rasulullah s.a.w.: 'Siapakah
penduduk masing-masing pintu?'
Jawab Jibrail:
'Pintu yg terbawah untuk orang-orang
munafik, dan orang-orang yg kafir
setelah diturunkan hidangan mukjizat
nabi Isa a.s. serta keluarga Fir'aun
sedang namanya Al-Hawiyah.
Pintu kedua tempat orang-orang
musyrikin bernama Jahim,

Pintu ketiga tempat orang shobi'in
bernama Saqar.

Pintu ke empat tempat Iblis dan
pengikutnya dari kaum majusi bernama
Ladha,

Pintu kelima orang yahudi bernama
Huthomah.

Pintu ke enam tempat orang nasara
bernama Sa'eir.'

K emud ian Jibrail diam segan pada
Rasulullah s.a.w. sehingga
ditanya: 'Mengapa tidak kau terangkan
penduduk pintu ke tujuh?'

Jawabnya: 'Di dalamnya orang-orang yg
berdosa besar dari ummatmu yg sampai
mati belum sempat bertaubat.'

Maka nabi s.a.w. jatuh pingsan ketika
mendengar keterangan itu, sehingga
Jibrail meletakkan kepala nabi s.a.w.
di pangkuannya sehingga sedar kembali
dan

sesudah sadar nabi saw bersabda: 'Ya
Jibrail, sungguh besar kerisauanku dan
sangat sedihku, apakah ada seorang
dari ummat ku yan g akan masuk ke
dalam neraka?'

Jawabnya: 'Ya, iaitu orang yg berdosa
besar dari ummatmu.'

K emud ian nabi s.a.w. menangis,
Jibrail juga menangis, k emud ian nabi
s.a.w. masuk ke dalam rumahnya dan
tidak keluar kecuali untuk sembah yan
g k emud ian kembali dan tidak
berbicara dengan orang dan bila sembah
yan g
selalu menangis dan minta kepada Allah.
(dipetik dari kitab 'Peringatan Bagi
Yg Lalai')

Dari Hadith Qudsi: Bagaimana kamu
masih boleh melakukan maksiat
sedangkan kamu tak dapat bertahan
dengan panasnya terik matahari Ku.

Tahukah kamu bahawa neraka jahanamKu
itu:

1. Neraka Jahanam itu mempunyai 7
tingkat

2. Setiap tingkat mempunyai 70,000
daerah

3. Setiap daerah mempunyai 70,000
kampung

4. Setiap kampung mempunyai 70,000
rumah

5. Setiap rumah mempunyai 70,000 bilik

6. Setiap bilik mempunyai 70,000 kotak

7. Setiap kotak mempunyai 70,000
batang pokok zarqum

8. Di bawah setiap pokok zarqum
mempunyai 70,000 ekor
ular

9. Di dalam mulut setiap ular yan g
panjang 70 hasta
mengandungi lautan racun yan g hitam
pekat.

10. Juga di bawah setiap pokok zarqum
mempunyai
70,000 rantai

11. Setiap rantai diseret oleh 70,000
malaikat


Mudah-mudahan ini dapat menimbulkan
keinsafan kepada kita
semua.....Wallahua'lam.


Al-Quran Surah Al- Baqarah Ayat 159

Sesungguhnya orang-orang yan g
menyembunyikan apa yan g telah Kami
turunkan dari keterangan-keterangan
dan petunjuk hidayat, sesudah Kami
terangkannya kepada manusia di dalam
Kitab Suci, mereka itu dilaknat oleh
Allah dan dilaknat oleh sekalian
makhluk.


Dari Abdullah bin 'Amr R.A,


Rasulullah S.A.W bersabda:'
Sampaikanlah pesanku biarpun satu
ayat..

SEPULUH ORANG YANG MAYATNYA TIDAK
BUSUK DAN TIDAK REPUT DI HARI QIAMAT
KELAK!!!

Disebutkan di dalam satu riwayat,
bahawasanya apabila para makhluk
dibangkitkan dari kubur, mereka
semuanya berdiri tegak di kubur masing-
masing selama 44 tahun UMUR AKHIRAT
dalam keadaan TIDAK MAKAN dan TIDAK
MINUM, TIDAK DUDUK dan TIDAKBERCAKAP.

Bertanya orang kepada Rasulullah
saw : 'Bagaimana kita dapat mengenali
ORANG-ORANG MUKMIN kelak di hari
qiamat?'

Maka jawabnya Rasulullah saw 'Umatku
dikenali kerana WAJAH mereka putih
disebabkan oleh WUDHU'.' Bila qiamat
datang maka malaikat datang ke kubur
orang mukmin sambil membersihkan debu
di badan mereka KECUALI pada tempat
sujud. Bekas SUJUD tidak dihilangkan.

Maka memanggillah dari zat yan g
memanggil. Bukanlah debu 'itu dari
debu kubur mereka, akan tetapi debu
itu ialah debu KEIMANAN' mereka. Oleh
itu tinggallah debu itu sehingga
mereka melalui titian' Siratul
Mustaqim dan memasuki Alam SYURGA,
sehingga setiap orang melihat para
mukmin itu mengetahui bahawa mereka
adalah pela yan Ku dan hamba-hamba Ku.

Disebutkan oleh hadith Rasulullah saw
bahawa sepuluh orang yan g mayatnya
TIDAK BUSUK dan TIDAK REPUT dan akan
bangkit dalam tubuh asal diwaktu
mati :-
1. Para Nabi
2 Para Ahli Jihad
3. Para Alim Ulama
4. Para Syuhada
5. Para Penghafal Al Quran
6. Imam atau Pemimpin yan g Adil
7. Tukang Azan
8. Wanita yan g mati kelahiran/beranak
9. Orang mati dibunuh atau dianiaya
10. Orang yan g mati di siang hari
atau di malam Jumaat jika mereka
itu dari kalangan orang yan g beriman.

Didalam satu riwayat yan g lain dari
Jabir bin Abdullah ra sabda Rasulullah
saw: Apabila datang hari QIAMAT dan
orang-orang yan g berada di dalam
kubur dibangkitkan maka Allah swt
memberi wahyu kepada Malaikat Ridhwan:
' Wahai Ridhwan, sesungguhnya Aku
telah mengeluarkan hamba-hamba Ku
berpuasa ( Ahli Puasa ) dari kubur
mereka di dalam keadaan letih dan
dahaga. Maka ambillah dan berikan
mereka segala makanan yan g digoreng
dan buah-buahan SYURGA. '

Maka Malaikat Ridhwan menyeru, wahai
sekelian kawan-kawan dan semua anak-
anak yan g belum baligh, lalu mereka
semua datang dengan membawa dulang
dari nur dan berhimpun dekat Malaikat
Ridhwan bersama dulang yan g penuh
dengan buahan dan minuman yan g lazat
dari syurga dengan sangat banyak
melebihi daun-daun kayu di bumi.

Jika Malaikat Ridhwan berjumpa mukmin
maka dia memberi makanan itu kepada
mereka sambil mengucap sebagaimana yan
g difirman oleh Allah swt di dalam
Surah Al-Haqqah bermaksud :
'Makan dan minumlah dengan sedap
disebabkan AMAL yan g telah kamu
kerjakan pada HARI yan g telah LALU
itu.'

* Tolong sebarkan kisah ini kepada
saudara Islam yan g lain.

Ilmu yan g bermanfaat ialah salah satu
amal yan g berkekalan bagi orang yan g
mengajarnya meskipun dia sudah mati. '
Dan ( ingatlah ) Allah sentiasa
mengetahui dengan mendalam akan apa
jua yan g kamu lakukan.' Surah Al-
Baqarah : 237

Untuk renungan dan amalan bersama ..

DOA IKAN NUN
============
'LAA ILAHA ILLA ANTA SUBHANAKA INNI
KUNTU MINALZHAALIMIIN'


Hargailah isteri anda......

Mulianya seorang isteri disisi Allah...
Dan betapa berharganya wanita yang bergelar isteri
ini pada keluarga, suami dan anak-anak
Rugi dan binasalah suami-suami yang tidak menghargai isteri
mereka kerana isteri inilah yang akan membantu mereka di akhirat kelak.
Biarlah buruk mana isteri anda,
sayangilah mereka.....

Beruntungnya seorang wanita yg ada rahim ini ialah dia bekerja
dengan Tuhan... jadi 'kilang ' manusia.
Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh...
7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang
tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.
Cuti bersalin juga sehingga 60 hari.
Cuti ini bukan cuti suka hati
tapi cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah.
Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang.. .
sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis
nyawanya.

Satu lagi berita gembira untuk wanita,
Sepanjang dia mengandung
Allah sentiasa mengampunkan dosanya,
Lahir saja bayi seluruh dosanya habis.
Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita,
jadi kenapa perlu takut nak beranak?

Marilah kita pegang kepada tali Allah.
Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap
mati syahid, Allah izinkan terus masuk Syurga.
Untuk orang kafir dia tak dapat masuk Syurga tapi
Allah beri kelonggaran siksa kubur.
Untuk peringatan semua wanita yang bersuami
seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala
tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.

Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan
terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia
terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari.
Contohnya bila dia redho suaminya pergi berjemaah di masjid
atau ke majlis ilmu, bersedekah.. ganjaran Alah keatasnya jua..

Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian
Sirat dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya,
jadi dia pun memberi pahalanya kepada
suami untuk lepas masuk syurga.
Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan
isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat.
Kalau seorang isteri asyik merungut,mulut selalu muncung
terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.

Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan
diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik
dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain..
Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat
Allah agar tidak derhaka denganNya.

Sesingguhnya wanita dijadikan daripada rusuk kiri lelaki.
Dia bukan dicipta dari kepala ke kaki,juga bukan dari tapak
kaki. Dia dicipta dari sebelah rusuk kiri lelaki supaya dia hampir
kepada kamu(lelaki) ,lengan lelaki dicipta untuk mempertahankan
wanita,dekat dengan hati lelaki untuk disayangi.

Woman was made from the rib of man,
She was not created from his head to top him,
Nor form his feet to be stepped upon,
She was made from his side to be close to him,
From beneath his arm to be protected by him,
Near his heart to be loved by him.

"Wahai Tuhan...
ku tak layak ke syurgamu ...
namun tak pula aku sanggup ke nerakamu...
kamilah hamba yang mengharap belas darimu ...

"Ya Allah...
jadikanlah kami hamba2 mu yang bertaqwa ..
ampunkan dosa2 kami, kedua ibubapa kami,
dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah
meninggal dunia"......


Kubur itu gelap, cahayanya ialah Laa Ilaaha IllalLah.
Jika diletakkan langit dan bumi di sebelah dacing, dan kalimah ini
di sebelah yang satu lagi, pasti lebih berat lagi nilai kalimah 'Laa
ilaaha illalLah' ini.
Rasulullah saw. bersabda (mafhumnya): "Wahai manusia! Ucaplah 'Laa ilaaha
illalLah', kamu pasti berjaya!"

Assalammualaikum,
Kalau sudah dapat anggaplah ini rezeki...... ..

Baca, sebut lepas tu forward...
Kubur itu gelap, cahayanya ialah Laa Ilaaha IllalLah. Jika diletakkan langit dan bumi di sebelah dacing, dan kalimah ini di sebelah yang satu lagi, pasti lebih berat lagi nilai kalimah 'Laa ilaaha illalLah' ini.

Rasulullah saw. bersabda (mafhumnya): "Wahai manusia! Ucaplah 'Laa ilaaha illalLah', kamu pasti berjaya!" Marilah kita ucapkan kalimah ini: "Laa ilaaha illallah!" x 10


JAGA TUJUH SUNNAH NABI

Cerdasnya orang yang beriman adalah dia mampu mengolah hidupnya yang sesaat, yang sekejap untuk hidup yang panjang. Hidup bukan untuk hidup, tetapi hidup untuk Yang Maha Hidup. Hidup bukan untuk mati tapi mati itulah untuk hidup.

Kita jangan takut mati, jangan mencari mati, jangan lupakan mati, tapi rindukan mati. Kerana mati adalah pintu berjumpa Allah SWT. Mati bukanlah cerita dalam akhir hidup tetapi mati adalah awal cerita sebenarnya. Maka sambutlah kematian dengan penuh ketaqwaan.

Hendaklah kita menjaga tujuh sunnah nabi SETIAP HARI. Ketujuh sunnah Nabi Shallallahu ‘alaihi wasallam itu adalah :

Pertama, tahajjud kerana kemuliaan seseorang mukmin terletak pada tahajjudnya.

Kedua, membaca al-Quran sebelum terbit matahari. Alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata melihat al-Quran terlebih dahulu dengan penuh pemahaman.

Ketiga, jangan tinggalkan masjid (atau musollah) terutama di waktu Subuh. Sebelum melankah ke mana pun, langkahkan kaki ke masjid kerana masjid pusat keberkatan, bukan kerana panggilan muezzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

Keempat, jaga solat dhuha kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha.

Kelima, jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari.

Keenam, jaga wudhu’ terus menerus, kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu’. Kata Khalifah yang keempat Sayyidina Ali bin Abi Thalib r.a : “Orang yang selalu berwudhu’ sentiasa ia akan merasa selalu solat, dan dijaga dengan malaikat dengan dua doa; ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah.”

Ketujuh, amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.

Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir. Oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya.

Zikir merupakan makanan rohani yang paling bergizi dan dengannya pelbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah manusia daripada sifat-sifat haiwan yang berpangkal pada materialisme dan hedonisme.

Mudah-mudahan ada manfaat kita bersama, insyaAllah.

al-Haqir ila Robbuhu al-Ghaniyy:
Muhammad Azzam Abdullah


________________________________________
Be a better Globetrotter. Get better travel answers from someone who knows.
Yahoo! Answers - Check it out.
JAGA TUJUH SUNNAH NABI

Cerdasnya orang yang beriman adalah dia mampu mengolah hidupnya yang sesaat, yang sekejap untuk hidup yang panjang. Hidup bukan untuk hidup, tetapi hidup untuk Yang Maha Hidup. Hidup bukan untuk mati tapi mati itulah untuk hidup.

Kita jangan takut mati, jangan mencari mati, jangan lupakan mati, tapi rindukan mati. Kerana mati adalah pintu berjumpa Allah SWT. Mati bukanlah cerita dalam akhir hidup tetapi mati adalah awal cerita sebenarnya. Maka sambutlah kematian dengan penuh ketaqwaan.

Hendaklah kita menjaga tujuh sunnah nabi SETIAP HARI. Ketujuh sunnah Nabi Shallallahu ‘alaihi wasallam itu adalah :

Pertama, tahajjud kerana kemuliaan seseorang mukmin terletak pada tahajjudnya.

Kedua, membaca al-Quran sebelum terbit matahari. Alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata melihat al-Quran terlebih dahulu dengan penuh pemahaman.

Ketiga, jangan tinggalkan masjid (atau musollah) terutama di waktu Subuh. Sebelum melankah ke mana pun, langkahkan kaki ke masjid kerana masjid pusat keberkatan, bukan kerana panggilan muezzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

Keempat, jaga solat dhuha kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha.

Kelima, jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari.

Keenam, jaga wudhu’ terus menerus, kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu’. Kata Khalifah yang keempat Sayyidina Ali bin Abi Thalib r.a : “Orang yang selalu berwudhu’ sentiasa ia akan merasa selalu solat, dan dijaga dengan malaikat dengan dua doa; ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah.”

Ketujuh, amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.

Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir. Oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya.

Zikir merupakan makanan rohani yang paling bergizi dan dengannya pelbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah manusia daripada sifat-sifat haiwan yang berpangkal pada materialisme dan hedonisme.

Mudah-mudahan ada manfaat kita bersama, insyaAllah.


KEUNGGULAN ISLAM

Marah


Imam Ghazali berkata:

"Kemarahan manusia bermacam-macam. Sesetengahnya
lekas marah, lekas tenang dan lekas hilang. Sesetengahnya lambat marah,
lambat pula redanya. Sesetengahnya lambat akan marahnya dan lekas pula
hilangnya. Yang akhir inilah yg terpuji."

Tapi bagaimana Rasulullah apabila beliau marah? Kemarahannya adalah
kerana kebenaran, ertinya kerana kebenaranlah baginda melahirkan
kemarahannya. . Tetapi dengan cara sopan, sesuai dengan do'anya ini,
iaitu:

"Aku pohonkan kepada Engkau kalimat
kebenaran pada masa marah dan suka."

Maksudnya, Rasulullah tidak berkata kecuali yg benar saja sama ada
waktu marah atau waktu tidak marah. Kemarahan Rasulullah saw kerana ada
perkara yg tidak disukai yg menyalahi dari yg benar sebagaimana yg
diajarkan agama atau yg terang-terang dilarang oleh agama.
[Kitab Matan al-Arba'in - Sheikh Muhyiddin Abu Zakaria Yahya bin Syirfu
al-Nawawi]
Menjadi PEMUDA DAN PEMUDI Islam UNGGUL

Matlamat utama persiapan pemuda pemudi Islam hari ini ialah untuk melaksanakan matlamat tercapainya qawamah(penguasaan) Islam terhadap masyarakat dan dunia. Ini memerlukan para pemuda pemudi Islam bagi memindahkan pimpinan umat dari tangan jahilliyah kepada pemikiran, perundangan dan akhlak Islam.

Menurut as-Syeikh Fathi Yakan, pada hakikatnya usia muda seorang pemuda pemudi ialah:-

1) Usia yang penuh dengan cita-cita yang tinggi
2) Usia yang mengalir darah yang gemuruh
3) Usia yang tinggi idealisme yang luas
4) Usia yang memberi pengorbanan dan menebus semula
5) Usia yang menabur jasa, memberi kesan dan emosional.

Menurut Syeikh Yusuf Al-Qardawi pula, tanda-tanda pemuda pemudi Islam yang unggul itu adalah suatu generasi yang mempunyai sifat-sifat yang dinyatakan dengan jelas bagi sesiapa yang membaca al-Quran atau mempelajari sunnah Nabawiyyah. Di antara sifat-sifat unik generasi ini adalah:-

1) Generasi yang percaya kepada realiti dan ilmu
2) Generasi amal dan membina jama'iy
3) Generasi rabbani dan ikhlas
4) Generasi yang bernasabkan Islam
5) Generasi da'awah dan jihad
6) Generasi dagang dan hidup bersama orang ramai
7) Generasi gagah dan agung
8) Generasi seimbang dan sederhana

Manakala menurut Syeikh Mohammad Ahmad ar-Rasyid, terdapat beberapa kesilapan dan fitnah kehidupan yang perlu diberi perhatian wajar oleh para pemuda pemudi Islam. Ini adalah kerana kita sentiasa terdedah kepada pelbagai tekanan luaran dan peristiwa yang mempengaruhi secara beransur-ansur keatas iman terhadap amal dan da'awah. Pengaruh luar ini ada dalam pelbagai bentuk yakni ada yang mengugat aqidahnya, akhlaknya, keluarganya dan sebagainya. Di antara pengaruh-pengaruh ini adalah:

1) Gerakan dan propaganda yang menyebarkan keraguan dan salah faham terhadap Islam
dan keunggulannya
2) Fitnah rakan sebaya yang jahat dan persekitaran yang tidak sihat
3) Fitnah harta dan keluasan rezeki yang melimpah ruah
4) Fitnah ijazah dan pangkat
5)Fitnah wanita, isteri dan anak-anak

Beberapa langkah bagi meningkatkan kecemerlangan pemuda pemudi Islam bagi mencapai qawamah (penguasaan) Islam terhadap diri, keluarga, masyarakat dan dunia ialah:-

1) Kenalpasti tahap kemampuan ada yang sebenar
2) Beri tumpuan kepada kekuatan-kekuatan ada
3) Tanamkan rasa percaya kepada diri sendiri
4) Sediakan diri anda untuk menjadi orang yang terbaik
5) Ambil pelajaran daripada kesilapan yang telah anda lakukan
6) Belajar menerima teguran yang membina dan hiraukan kritikan yang remeh
7) Perakui kejayaan anda
8) Tetap merendah diri
9) Terus memperluaskan pengetahuan dan pemikiran ada
10) Bersyukur kepada Allah di atas apa yang diberikanNya

PEMUDA SYAHID SELEPAS MENGUCAPKAN SYAHADAH
Suatu ketika tatkala Rasulullah S.A.W. sedang bersiap di medan perang Uhud, tiba-tiba terjadi hal yang tidak terduga. Seorang lelaki yang bernama Amar bin Thabit telah datang menemui Baginda. Dia rupanya ingin masuk Islam dan akan ikut perang bersama Rasulullah S.A.W. Amar ini berasal dari Bani Asyahali. Sekalian kaumnya ketika itu sudah Islam setelah tokoh yang terkenal Saad bin Muaz memeluk Islam. Tetapi Amar ini enggan mengikut kaumnya yang ramai itu. Keangkuhan jahiliyyah menonjol dalam jiwanya, walaupun dia orang baik dalam pergaulan. Waktu kaumnya menyerunya kepada Islam, ia menjawab, 'Kalau aku tahu kebenaran yang aku kemukakan itu sudah pasti aku tidak akan mengikutnya. ' Demikian angkuhnya Amar.

Kaum Muslimin di Madinah pun mengetahui bagaimana keanehan Amar di tengah-tengah kaumnya yang sudah memeluk Islam. Ia terasing sendirian, hatinya sudah tertutup untuk menerima cahaya Islam yang terang benderang. Kini dalam saat orang bersiap-siap akan maju ke medan perang, dia segera menemui Rasulullah S.A.W., menyatakan dirinya akan masuk Islam malah akan ikut berperang bersama angkatan perang di bawah pimpinan Rasulullah S.A.W. Pedangnya yang tajam ikut dibawanya.
Rasulullah S.A.W. menyambut kedatangan Amar dengan sangat gembira, tambah pula rela akan maju bersama Rasulullah S.A.W. Tetapi orang ramai tidak mengetahui peristiwa aneh ini, kerana masing-masing sibuk menyiapkan bekalan peperangan. Di kalangan kaumnya juga tidak ramai mengetahui keIslamannya. Bagaimana Amar maju sebagai mujahid di medan peperangan. Dalam perang Uhud yang hebat itu Amar memperlihatkan keberaniannya yang luar biasa. Malah berkali-kali pedang musuh mengenai dirinya, tidak dipedulikannya. Bahkan dia terus maju sampai saatnya dia jatuh pengsan.
'Untuk apa ikut ke mari ya Amar?' Demikian tanya orang yang hairan melihatnya, sebab sangka mereka dia masih musyrik. Mereka kira Amar ini masih belum Islam lalau mengikut sahaja pada orang ramai. Dalam keadaan antara hidup dan mati itu Amar lalu berkata, 'Aku sudah beriman kepada Allah S.W.T. dan Rasul-Nya, lalu aku siapkan pedangku dan maju ke medan perang. Allah S.W.T. akan memberikan syahidah padaku dalam waktu yang tidak lama lagi.' Amar meninggal. Rohnya mengadap ke hadrat Ilahi sebagai pahlawan syahid. Waktu hal ini diketahui Rasulullah S.A.W., maka Rasulullah S.A.W. pun bersabda,: 'Amar itu nanti akan berada dalam syurga nantinya.' Dan kaum Muslimin pun mengetahui akhir hayat Amar dengan penuh takjub, sebab di luar dugaan mereka. Malah Abu Hurairah r.a sahabat yang banyak mengetahui hadis Rasulullah S.A.W.. berkata kaum Muslimin, 'Cuba kamu kemukakan kepadaku seorang yang masuk syurga sedang dia tidak pernah bersyarat sekalipun juga terhadap Allah S.W.T.'

'Jika kamu tidak tahu orangnya.' Kata Abu Hurairah r.a lagi, lalu ia pun menyambung, ujarnya, 'Maka baiklah aku beritahukan, itulah dia Amar bin Thabit.' Demikianlah kisah seorang yang ajaib, masuk syurga demikian indahnya. Ia tidak pernah solat, puasa dan lain-lainnya seperti para sahabat yang lain, sebab dia belum memeluk Islam. Tiba-tiba melihat persiapan yang hebat itu, hatinya tergerak memeluk Islam sehingga ia menemui Rasulullah S.A.W. Ia menjadi Muslim, lalu maju ke medan perang, sebagai mujahid yang berani. Akhirnya tewas dia dengan mendapat syahadah iaitu pengakuan sebagai orang yang syahid. Mati membela agama Allah S.W.T. di medan perang. Maka syurgalah tempat bagi orang yang memiliki julukan syahid. Rasulullah S.A.W. menjamin syurga bagi orang seperti Amar ini.

No comments: